Kako poručiti biftek?
Ako ste ljubitelj bifteka, ovo je pravo mesto na kome će te saznati sve o njemu- o vrstama, i načinu služenja najkvalitetnijeg junećeg mesa koje možete okusiti svojim čulima. Svaki bolji restoran na svom meniju ima bar tri različita odreska, kako bi zadoljio različite ukuse svojih gostiju, ali kako odabrati jedan, kao pravi poznavalac dobrog steka?!
Zaronimo u svet bifteka, krenimo redom:
- Biftek (file)– biftek je ustvari file iz kičmenog dela mišića, pa je zato poznat i kao mekani francuski fitek „file minjon„ ili „šatobrijan„ . Ovaj mišić gotovo i da nema masti, što ga čini jako mekanim, oblačastim komadom mesa.
- Rib aj ( rib eye)- potiče takođe od leđnog dela mišića, ali on dolazi često sa rebarnom koskom, a može se služiti i bez nje. Ime je dobio zbog svog izgleda koji podseća na oko. A poznat je i kao „kaubojski steak“ , jer je bio jako popularan kod kauboja.
- T-bone steak- ako želite oba dela, i file i rib aj u jednom, spojenih koskom u obliku slova „T“, dobijate T-bone steak.
- Ramstek (Njujork strip)- odrezak koji potiče od slabine. Predstavlja savršeni balans ukusa i masnoće, koja će se svojom glazurom postarati da naglasi i upotpuni ukus govedine.
- Tatar biftek- najpopularniji sirovi biftek, koji se služi mariniran u maslinovom ulju sa karakterističnim začinima, serviran sa dodatkom tost hlepčića i puterom.
- Evropski biftek (tenderloin)- najmekše biftek meso sa bokova životinje, koje se smatra i najkvalitetnijim.
- Pauflek– manje kvalitetan odrezak, koji dolazi od donjeg dela trbuha. Bogat je mišičnim vlaknima, što mu daje jači, ali i žilaviji ukus.
Što se tiče nivoa pečenosti, ukusi su različiti. Kuvari se obično preneraze kad čuju da je neko poručio „well done“ biftek, a lošiji kuvari retko kad mogu da savršeno potrefe, “ medium rare“.
Savršena mekoća i ukus po nama postižu se na stadijumu „medium rare“ ili „medium“, ali postoji više stadijuma pečenosti od „blue rare“, „rare“, „medium rare“, „medium“, „medium well“, do „well done“.
Ženama su muškarci koji naručuju biftek, izuzetno privlačni. Možda je tajna u nekom primarnom nagonu žena kao nežnih bića, da pored sebe imaju snažnog muškarca, krotitelja prirode i životinja, i lovca, a možda u modernom svetu ipak žele da imaju svestranog muškarca koji poseduje znanje iz različitih sfera života, koji vlada i terminima hednostičkog sveta, pa može da im ugodi, i priušti takvo iskustvo.
Nadamo se da Vam je ovaj mali kurs hedonizma bio od koristi.
Probajte i uživajte!
-Vaš T6 limited