M, taj Mojito!
Mmm, taj Mojito, na čije ime pomislimo na leto i vreline, uzavrele letnje avanture i
ljubavi, noćni povetarac, latino muziku i zgodnog barmena koji stavlja led u šejker, i sa
umećem sipa piće u hladne kristalne čaše.
Mohito je mnogo toga, on u sebi nosi samo pet sastojaka, ali i mnoge decenije i istoriju
konzumiranja. Veruje se da je postepeno nastajao još od 1800-tih na Kubi, a postao je
popularan 1930-ih u jednom od tradicionalnih kubanskih barova “La Bodeguita del
Medio“, koji i dan danas postoji.
Bio je jedan od omiljenih koktela vanvremnskog pisca Hemingveja, koji nije ostao imun
na čari strastvene Havane, a među njegovim brojnim obožavateljkama našla se i Brižit
Bardo, nepriksnoveni simbol lepote, koja je lomila muška srca.
Pripisuju mu se razna delovanja, ali jedno je sigurno- samo u par gutljaja, potpuno nas
omamljuje i unosi nam vrelinu i strast pravo sa ulica Havane. Ritam nas nosi, i zanosi,
teško sedimo mirno, pa ustajemo da nas vodi u nezaboravne noći.
Koktel majstori na T6 limited-u ga izvrsno prave, tako da se svi zabroje već na trećoj
časi, pa je možda bolje da napomenemo “ Ne pokušavajte ovo kod kuće!“, ali za one sa
vrcavim nemirnim duhom poput pirata, odaćemo tajnu njegove pripreme.
SASTOJCI:
sveže ceđeni soka od 1/2 limete
50ml belog ruma
1 dcl sode
2 kašičice smedjeg šećera
Izlomljeni led
8-9 listova nane
PIRIPEMA:
U omiljenu visoku čašu za koktele staviti, sok od pola limete, listove nane, šećer.
Drvenim tučkom, ili nečim sličnim blago ugnječiti
Dodati 50 ml belog ruma, i mrvljeni led do 2/3 čaše, nekoliko puta promešati
Dodati soda vodu do vrha čaše, promešajte još jednom
Dekorišite čašu limetom, grančicom nane
Poslužite sa jednom ili dve deblje slamčice
I kotel je spreman- za ispijanje. Pozovite nekog da Vam se pridruži, i uživate. A onda
produžite dalje na T6, na nezaboravno veče i zabavu!
Vaš T6 limited